Tuin, terras en balkon zijn een heerlijk verlengstuk van je huis, binnen en buiten gaan bijna ongemerkt in elkaar over. Een geweldige kans om je woonruimte te verdubbelen. Met (bloeiende) planten maak je het gezellig. Heb jij – nu de voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid – ook zo’n zin in een zomermetamorfose? Plant dan wat zomerbloeiers in een pot, schaal of kuip zodat ze kleur kunnen brengen waar jij dat wilt. Zo maak je van je buitenruimte in een handomdraai een zomerse oase.

Gelukkig zijn er zomerbloeiers genoeg: margrietjes, hortensia, geranium, lathyrus, ridderspoor, rozen of salvia… en dat is nog maar een greep uit het enorme aanbod. Bijna alle planten kun je in een pot zetten en potten kun je overal kwijt. Als je ze goed verzorgt, hebben zelfs kieskeurige planten het daarin naar hun zin. Zo kun je spelen met kleur en meevariëren met het seizoen. Combineer bijvoorbeeld de intense kleuren van de heerlijk geurende zonnehoed (Rudbeckia) of de meisjesogen (Coreopsis) met de mooie koele blauwen van de hortensia, de ereprijs (Veronica) of ridderspoor (Delphinium). Ook de Salvia guaranitica ‘Black and Blue’ is een plant die in uw tuin gewoonweg niet mag ontbreken, met bloemen die kleuren van prachtig blauw tot zwart. Het leuke is dat veel van deze zomerbloeiers ook prima snijbloemen geven. Wat te denken van een mooi boeket van zonnehoed, meisjesogen en ridderspoor op tafel? Daarmee haal je de zomer in huis.

201307_zomergenieten_2

Tip

Kies je kleuren op basis van zon- en schaduwplekken. Neem pastelkleurige bloemen voor donkere hoeken. In de volle zon verbleken die en ogen ze flets terwijl ze een schaduwplek juist oppeppen. Donkere bloeiers – zoals blauw of paars – zijn juist niet geschikt voor schaduwplekken, die vallen daar niet op.

Geen grote tuin nodig

Ook van je balkon kun je een zomeroase maken. Kies dan wel voor planten die bij jouw balkon passen. Zo doen skimmia en hosta het goed op een noordelijk gelegen balkon met schaduw, terwijl de heerlijk geurende lavendel, de romantische roos of de frisse druif juist erg geschikt zijn voor een balkon op het zuiden omdat ze van de zon houden. Klimmers zijn ideaal voor elk balkon, ze vragen immers weinig ruimte. Wat dacht je van de fluweelzachte, donkerviolette clematis of de snel groeiende passiebloem? Zo zie je: om te kunnen genieten van groen, heb je echt geen grote tuin nodig.
Met welke planten je ook je eigen oase creëert, geef wijs water. Dus gebruik niet meer dan nodig en geef water op de koelste tijden van de dag!

201307_zomergenieten_1

Ook na de zomer genieten

Het leuke van zomerbloeiers is dat je er ook na de zomer nog lang van kunt genieten, simpelweg door ze in je tuin te planten. Het fijne is namelijk dat de meeste tuinplanten tegenwoordig in potten worden gekweekt. Kwekers hebben er op die manier voor gezorgd dat het plantseizoen aanzienlijk is verlengd zodat je het hele jaar door kunt planten. Als je de nazomerplek van je zomerbloeier zorgvuldig kiest, heb je er ook volgend jaar nog veel plezier van. Zo wordt je tuin steeds mooier en completer. En dat allemaal dankzij de zomermetamorfose!

Met een tuin geef je kleur aan je leven. Colour your Life is een ‘storytelling’ campagne. Vanuit deze gedachte is de website www.colour-your-life.nl ontwikkeld. Colour your Life maakt je bewust van het belang van groen in je directe woonomgeving. Het vertelt praktisch, sfeervol en informatief over de sierwaarde en over het nut van planten. Colour your Life geeft leuke wetenswaardigheden om te gebruiken in de eigen tuin.